ZAPOČELA PROVEDBA PROJEKTA ”S NAMI NISTE SAMI”

  • Home
  • Novosti
  • ZAPOČELA PROVEDBA PROJEKTA ”S NAMI NISTE SAMI”
20

July 2021

Započela provedba projekta „S nami niste sami“                                

      16. lipnja 2021. godine potpisan je Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte koji se financiraju iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije (FEAD) 2014. – 2020. 

     Priprema projekta realizirana je u suradnji s ustanovom  „Regionalni koordinator Istarske županije za europske programe i fondove – Coordinatore regionale della Regione Istriana per i programmi e fondi europei““. Nakon uspješne prijave, Gradsko društvo Crvenog križa Buje  i Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike (u daljnjem tekstu: Ministarstvo), sklopili su dana 16. lipnja 2021. godine Ugovor za projekt „S nami niste sami“ (u daljnjem tekstu: Ugovor) i to u okviru Operativnog programa za hranu i/ili osnovnu materijalnu pomoć za razdoblje 2014. – 2020., a koji se financira iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije (FEAD). 

      Ukupna vrijednost projekta iznosi 3.527.368,50 kn, a razdoblje provedbe projekta je godina dana od dana sklapanja Ugovora.  

    Projekt će se provoditi na području Istarske županije iz kojih dolazi šest (6) partnerskih organizacija: Gradsko društvo Crvenog križa Poreč, Gradsko društvo Crvenog križa Pazin, Gradsko društvo Crvenog križa Rovinj, Gradsko društvo Crvenog križa Pula, Gradsko društvo Crvenog križa Labin te Gradsko društvo Crvenog križa Buzet. 

    Aktivnosti na projektu započele su potpisivanjem Ugovora o radu sa djelatnicima na projektu i slanjem obavijesti partnerskim organizacijama o sklapanju Ugovora sa Ministarstvom. 

    Projektne aktivnosti usmjerene su na ublažavanje najgorih oblika siromaštva, pružanjem nefinancijske pomoći najpotrebitijim osoba i to hrane i/ili osnovne materijalne pomoći. 

Ciljne skupine projekta su: 

  1. Nositelji prava na Zajamčene minimalne naknade (ZMN)  u Istarskoj županiji    
  1. Osobe starije od 60 godina u samačkom ili višečlanom kućanstvu s  prosječnim mjesečnim primanjima do 1.700,00kn ili mjesečnim primanjem do 1.200,00kn po članu  
  1. nositelji prava isplate jednokratne financijske pomoći temeljem važećih kriterija nadležnih gradskih uprava u Istarskoj županiji  
  1. Samci ili višečlane obitelji koji nemaju prihoda ili im prihod u kućanstvu ne iznosi više od 1.200,00kn u posljednja dva mjeseca  

      Broj korisnika paketa pomoći u hrani procijenjen je na 3100  osoba.  

      Distribucija paketa hrane vršit će se putem vlastitih distribucijskih kanala partnera – u prostorijama partnera dok će za određeni broj korisnika koji žive u nedostupnijim naseljima paketi pomoći biti distribuirani na kućne adrese. Distribucija paketa vršit će se uz najstrože poštivanje propisanih epidemioloških mjera i preporuka za sprečavanje širenja zaraze koronavirusom (COVID-19). 

Kroz provedbu projekta predviđen je čitav niz popratnih mjera: 

  1. Održavanje predavanja „Jedi dobro, jedi zdravo, jedi jeftino“   
  1. Izrada brošure „Zdravi recepti za svih!“  
  1. Održavanje predavanja „Higijena prostora, osobna higijena i važnost pranja ruku“  
  1. Izrada i podjela letaka s informacijama o nadležnim socijalnim, zdravstvenim, administrativnim i obrazovnim službama 

      Provedbom ovog projekta, ostvaruju se slijedeći specifični ciljevi: ublažava se nedostatak hrane kod socijalno najpotrebitijih samaca i obitelji i poboljšava kvaliteta života, smanjuje se njihova socijalna isključenost zbog slabijeg materijalnog stanja, te se unaprjeđuje sustav prikupljanja donacija hrane. Dugoročni rezultat projekta je ojačan i koordinirani sustav podrške skupinama u riziku od siromaštva i socijalne isključenosti, što je između ostalog i jedan od ciljeva Strategije borbe protiv siromaštva.