TEČAJ OSNOVNIH POSTUPAKA OŽIVLJAVANJA (KPR/AVD)

  • Home
  • TEČAJ OSNOVNIH POSTUPAKA OŽIVLJAVANJA (KPR/AVD)

Što je AVD uređaj?

AED- ( automatski eksterni defibrilator, u Hrvatskoj se koristi i naziv AVD) je maleni, prijenosni uređaj, jednostavne primjene, sa zadaćom isporuke električne struje osobama koji imaju srčani zastoj uslijed poremećaja ritma (ventrikularna fibrilacija ili ventrikularna tahikardija bez prisutnog pulsa). Osim toga, današnji daju korisniku glasovne i tekstualne upute, na hrvatskom jeziku, prema najnovijim smjernicama osnovnih postupaka održavanja života.  Uređaj sa 100% sigurnošću vrši analizu ritma i preporučuje ili ne preporučuje defibrilaciju, te korisnika vodi kroz cijeli postupak oživljavanja.

Ukoliko se defibrilator primjeni u prvih 3-5 minuta postoji vrlo visoka vjerojatnost da će osoba koja je doživjela opisani poremećaj preživjeti i uspješno se oporaviti. Uspješna defibrilacija je moguća i kasnije, ali sa svakom slijedećom minutom koja protekne od nastanka poremećaja, gubi se 7-10% vjerojatnosti za preživljavanje i uspješan oporavak.
Stoga uspješnost spašavanja života u ovakvih slučajevima ovisi direktno o dostupnosti defibrilatora u trenutku nastanka nagle srčane smrti. Ovdje treba dodati i to da je u velikoj većini slučajeva ovakav oblik srčanog zastoja prvi simptom bolesti srca. Drugim riječima, takav srčani zastoj se često događa ljudima koji su do tada bili zdravi, ili su barem tako izgledali svojoj okolini. Zbog svega navedenog, gotovo je nemoguće predvidjeti vrijeme ili mjesto na kojem bi se moglo očekivati da će kod nekoga doći do srčanog zastoja.

Tečaj organiziraju društva Hrvatskog Crvenog križa, a namijenjen je građanima, profesionalnom osoblju zainteresiranih pravnih subjekata, djelatnicima i volonterima Hrvatskog Crvenog križa. Nakon završenog tečaja polaznici će znati primijeniti postupke oživljavanja uz automatski vanjski defibrilator.
 
Preduvjet: nema
Trajanje: 6 sati nastave

Osposobljavanje se sastoji od teorijskog te praktičnog dijela na kojem se provode vježbe pružanja prve pomoći.

Nakon tečaja izdaje se uvjerenje o osposobljenosti radnika za pružanje prve pomoći na radu.

Gradsko društvo Crvenog križa Buje ima  licencirane liječnike i medicinske tehničare i sestre koji provode obuku iz prve pomoći. Osim kvalitetne ekipe stručnjaka, prostorija, Gradsko društvo Crvenog križa Buje opremljeno je potrebnom opremom i nastavnim pomagalima za osposobljavanje svih kategorija stanovništva  za pružanje prve pomoći.

Ukoliko u Vašoj tvrtki još niste osposobili svoje djelatnike za pružanje prve pomoći, pozivamo Vas da nam se javite:

Gradsko društvo Crvenog križa Buje

1. svibnja 9

52460 Buje

Telefon: 052 / 772 446

e-mail: info@crvenikrizbuje.hr