Čišćenje bez granica – VII. Međunarodna dječja ronilačka eko patrola

  • Home
  • Novosti
  • Čišćenje bez granica – VII. Međunarodna dječja ronilačka eko patrola
12

June 2022

Već sedmu godinu za redom, od 10. do 12.lipnja, održala se eko patrola Čišćenje bez granica –VII. Međunarodna dječja ronilačka eko patrola, a kojoj su se ove godine pridružila i djeca iz Ukrajine koje je organizirao Crveni križ Bujštine zajedno s roniocima Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite Republike Hrvatske. .U eko patroli su sudjelovali hrvatski i slovenski ronioci, a veliki obol Međunarodnoj dječjoj ronilačkoj eko patroli dala su djeca iz Ukrajine koja se nalaze na području Umaga i okolnim naseljima, zatim djeca iz potresom pogođenog područja, Petrinje i Gline te tri tima s natjecanja ZGHACK koji su nakon edukativnih radionica zajedno s roniocima čistili podmorje uz obalu u Kampu veli Jože te na taj način učili o izgradnji boljeg odnosa prema moru u budućnosti, a ronioci su ujedno čistili podmorje u Luci Savudrija. Eko patrola Čišćenje bez granica – VII. Međunarodna dječja ronilačka eko patrola provodi se u organizaciji Agencije Plava promocija, Zagrebačkog holdinga te njegove podružnice Vladimir Nazor i Ronilačkog kluba HRVI Nemo-Adriatic, pod pokroviteljstvom Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Republike Hrvatske, Ministarstva turizma i sporta Republike Hrvatske, Ravnateljstva civilne zaštite, Grada Umaga, Grada Pirana i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost uz podršku Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ i Društva slovensko-hrvatskog prijateljstva. Osim ekološkog karaktera, eko patrola ima i edukativan učinak, a tijekom tri dana trajanja akcije, od 10. do 12. lipnja uz edukativnu podršku ronioca Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite Republike Hrvatske, više od 50 djece je sudjelovalo u edukativnim radionicama koje uključuju sigurnost na moru i pod morem, važnost zaštite prirode i okoliša te edukciju o sustavu civilne zaštite. Kako bi motivirali djecu za organiziranom tjelesnom aktivnošću djeca su sudjelovala u brojnim aktivnostima na moru, a u cilju poticanja djece na organizirano bavljenje plivanjem.

Hrvatski i slovenski ronioci zajedno s djecom čiste podmorje u cilju podizanja razine svijesti o važnosti očuvanja okoliša i prirode te povezivanja svih generacija i susjednih zemalja radi zaštite prirode i očuvanja ljepota Jadranskog mora.Medijski pokrovitelji projekta Morski.hr, Scubalife i Gogornija.com.Također nesebičnu pomoć i veliku podršku u realizaciji ove ekološke akcije pružila je HONDA MARINE (Fred Bobek d.o.o.).

Zahvaljujemo se organizatoru Agenciji Plava promocija što su nam omogućili da ukljucimo djecu u svrhu njihove još bolje integracije u društvo.